smartribe
...DeAr FrIeNDs...

.. SoRY fOr aLL ThE mIStAKE THAt I'Ve DonE In thIs YeAr.. 2009.. HoPE Our FriEndShip Will bE BeTTEr iN 2010.. AnD WiLl NeVer EnD...


deDicaTe To All SMArtRiBe MeMBErs..

...teA Pary tyRa EzI AmY paPa eKaL LiN ApiZ SaFwAN NAjwA PatIn...


fROm: TeA
smartribe
smartribe
huhu...baru berape minggu dok rumah da boring...tak tau nak wat pe....miss kat kengkawan xtualy...ble nak gathering balik neh.....hehehehehe...kejap je ktwg da abes skool...5 taon blajo same2..huhu...pas neh x tau r kalo dpt u yg same???arap2 dpt..hahahaha..k la..whatever pown jom r kuar...boring r dok umah..huhuhu




by:amy
smartribe
ish.. td jwb paper kimia... tension gle.. dr paper 1 smpai 3... sume menyakitkan ati.. ape yg spot sume xde kuar sgt.. xtau r cane nnt.. maybe kantoi r tu jwb nye... sedih la jgk.. tp.. pape pn.. lps ni ade paper s. islamiah ngn arab lg... next week.. ak nk pasti kan s.islamiah ak A.. insyaallah.. arab tu ak xtau nk ckp pe... sbb xbce lg.. huhu.. klau blh, lulus pn jd la... huhu.. pape pn ak nk stdy jgk ntk 2 paper lg ni.. ak hrp yg terbaik ntk arab ngn sI next week.. INSYAALLAH.........
smartribe
aku xtau nk cer kt sape...
lastly aku teringat kt blog kte ni...
aku rase better aku luah kn kt cni je.. act, aku.. dlm suatu ruang yg sempit...
nape 'dy' muncul lg?? klau 'dy' dtg sblm aku jmpe seseorang yg skrg ni dh jd sbhgian dr hpd aku, maybe aku akn terima 'dy'.. lps ape yg jd antre aku dgn 'dy' dlu.. aku xkesah.. aku still blh trime 'dy'.. ye... aku xnafi kn yg dlu aku mmg ade perasaan kt 'dy'.. tp, lps ape yg jd dlu tu pd aku.. hati aku skt sgt.. then, trus 'dy' tgl kn aku mcm tu je.. aku xsgke skrg 'dy' muncul lg.. ntuk ape..?? aku xpasti.. tp.. dgn cre 'dy' b'ckp dgn aku, aku rase aku tau ape yg 'dy' rase skrg.. aku hrp sgt, ape yg aku rase tu xbtl.. aku xnk 'dy' b'hrp ape2 dr aku.. skrg.... aku serbe slh ngn 2 org skrg ni.. aku nk bg tau 'dy' yg sbnrnye aku......... ade someone..... tp... aku xsmpai hati.. mcm2 'dy' ckp kt aku... aku makin rase srbe slh dibuatnya.. tp... walaupun mcm tu... aku xblh biar kn hati aku trus.... ntah la... aku hanye syg sorang je... tp bkn 'dy'.. n xkn syg aku ni jatuh pd 'dy'... aku akn pasti kn tu sume... aku akn bg tau 'dy' jgk nt.. but, not now!! aku nk hbs kn SPM ni dlu.. then, bru aku bg tau 'dy'... pape pn yg jd lps tu, yg pntg SPM dh hbs.. klau blh, aku xnk ade hati yg kecewa... doa kn aku ye........ okey... smpai cni je luahan hati aku... pkul 2 nt ade paper seni... skarg dh pkul 10.. aku nk tgk buku ckt....
bubye... have a nice day!!
smartribe
salam..
ae nie bngang ckit la..
c0z x dpt pegi claz math m0de..
ae isnin da ler exam mm..
yg ag gase rugi sgt c0z ckgu haspiah yg wat..
ckgu bez..
da ler da lme x jmpe dye..
c0z ckgu duk ja0h..kat gnting sne..
yg bngang bkn pe..
d0rang x bgitaw awl2..
k0l 8.30 tdi ade claz,k0l 8 bwu gtaw..
bgtaw la awl2 ckit..
gasenye maj0r bdk luar x taw n taw lmbt...
bwu nk bg0n tid0..mndi p0wn bl0m..huhu
da ler xde trnsp0rt nk gi..
adeh..
ei mmg bngang la..
s0..wat jela lthn kat umah nie ha..
gud luck sume yg amek SPM dis year k..d0 da bez..
kal0 x dpt jwb..lelp mte n bygkn wjh ibu bpe kite k..
bkn lelp suh tid0 plak..hehe
n bykkn selawat n zikir..
k la..nk smbg wat lthn..bye2..
wasalam..
smartribe
salam..
erm..s0k xde exam..2 yg 0n9 jap..hehe.
mggu dpn ae isnn sbjek mm..wjib A 2 c0z nk amek nursing..huhu
tpi kene usaha la..ckp je p0wn x gune kn..
ari nie mrupakan ari kedua kte0wang amek exam..
sgt3 m'debarkn..kit0wang juz mmpu twkl..c0z da usaha seabez bek kn..
tpi nk cer ckit la..
bm ngan bi 0rait la gak..
tpi sej..adeh..hmpe gase aty nie bile jwb..yg bce kuarnye ckit aje..
yg kurg bce ag byk kuar dae yg bce..
nmenye xde rzki k0wt..tpi sume jwpn isi..juz xtaw bt0l ke x..hehe
lthn sume da wat..n0ta..mcm2 ag..tpi kli nie s0klan dye aras tggi...
msti kcewa "at0k" kal0 kite x dpt A+ kn..
mcm2 da ckgu wat..
n0ta jgn ckp la..kamen byk ag..
insyaallah kal0 ade rzki ade la..
kite da usahe kn..
kal0 llus p0wn da syuk0r sgt..
xpe dun give kay my frenz..
especially smartribe crew ya..
n0t 4get my claz 5A2...
c0z claz kite kn slalu jdi t0pik hgt sume ckgu..
kite msti pr0vekn yg kite gak bleh success k..??
d0 da bez ya..
jgn lupe d0a byk2..
kay la..da azan isya' nie..
mrilah kite sme2 mnunaikan s0lat..hehe
wasalam..:-)
smartribe
sedar x sedar...da tinggal 2 ae je lgi kitowang nyer spm....stat 18.11 abes 16.12....ae pling last dalam jadual spm....then hope ktowg sume da siap sedia nak g perang...hahaha....em sedey xtualy nak tinggalkan zaman skool yg bes sangat neh....yela...5 taon mnapak kat skool neh...last2 kene tinggalkan plax....gerun sume de...ofcoz la...da tentu ni menentukan mase depan ktorg sume....t de yg g overseas..xpat jumpe g...huhuhuhu.....suke duke sume same2...berdue belas..hahaha.....then yg x puas2 ati kte maafkan la...yekk......kikiki...and lastly...
GOODLUCK TO ALL SPM CANDIDATE 2009 ALL AROUND MALAYSIA...HOPE RESULT SPM 2009 LEH GEMPAKKAN MALAYSIA....TO SPM CANDIDATE 2009 IN TUN PERAK....BUKTIKAN KITE PELAJAR SATRIA....LEH GEMPAKKAN STP...BE A LEGEND...
smartribe
salam..tgh wat quran sunnah ngri pahang neh..tertibe gase nk 0n9 jap..hehe..
SPM tinggal lagi 5 ari sje lagi..huhu
cuaknye..mcm2 yg b'main kat fkrn neh..
agk2 bape A dpt.?t nk smbng stdy katne.?nk watpe pas SPM??adeh..
kite da blaja selama 2 ta0n juz utk jwb dlm 2,3 jam je..
gase x b'bal0i kal0 xdpt sc0re kn..??
s0 skang kite da usaha kite juz bleh tawakal n byk2 kn d0a spaya dpt jwb ngan tenang,dpt ingat ape yg tlah ckgu aj0 slme neh..
ari isnin mggu dpn ade mjlis taudi' kat sk0l..
x sab0 gasenye c0z nk mntk maaf kat sume ckgu, rakan2..tpi nnti msti nangez2..hehe
yela..ape yg pnting kn keberkatan cikgu..
x lupe jugak nk mntk maaf kat ibu n ayah..
d0rang da byk b'jasa kt kite..
da byk sgt b'k0rban..ssungguhnye kptsn yg cmrlang nie la dpt m'buatkn d0rang epy..bt0l x.??
erm k la.nk smbg wat hmew0k neh,,
.adi0z..wasalam
smartribe
salam..erm..xtualy tgh b0ring nie..0n9 jap sbl0m nk stat stdy..juz nk share sedikit ilmu utk renungan bersama..skang nie kn ramai 0rang yg pndai(tetibe lak t'pk pasal bnde neh)..tpi kdg2 tu die 0rang kdk0t ilmu tuk share same2..nape?sbab dia 0rang tk0t akn ade orang yg lbih bg0z dari die.?tpi bkn semua orang cam2..hnye sbhagian kcil la...s0 same2 kite bace hadis nie untuk renungan bersame k..



Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.”

Riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi


Huraian
1. Islam sangat menghargai ilmu dan ulama (ilmuwan), sehingga kedudukan ilmu dan ulama sangat tinggi dan mulia dalam parameter Islam. Allah S.W.T telah berfirman: "... nescaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat..." (Al Mujaadalah [58]:
2. Kerana kedudukan ilmu yang sedemikian tingginya, maka Islam mewajibkan umatnya untuk mempelajari ilmu, sehingga diharapkan mereka bekerja berdasarkan ilmunya, bukan sekadar mengikuti seseorang tanpa tujuan3. Berjihad dalam ilmu maksudnya ialah bersungguh-sungguh membentuk masyarakat dari segi ilmu pengetahuan dan peradaban yang berguna serta memberikan gambaran yang betul tentangnya tanpa merasa iri hati atau tamak kerana orang yang memberikan ilmu berupa petunjuk akan dikurniakan balasan pahala dan kebaikan sama seperti orang yang mengamal ilmu tersebut.
smartribe
hari nie de hari haflatul takrim.. mengenang jasa...
ari nie kitorng hepi la.. xblajar... ala nk release tnsion kn...
dh pnt blajar... rehat la plak..xnk preasure2 dh nk dkt spm nie.. tggl bpe ari je lg..tp lps nie study la blik...
major kitorng smue dpt sjil.. hehehe..
xde pe nk ditliskn sgt pn.. just nk share gmba2 yg kitorg smpat amik...mcm2 rgm...





smartribe
spm tinggal sminggu je lg...
tkutnye.. xtau da sdie ke lom...
bru dpt ksedrn saat2 akhir nie..
tp slagi lom msuk dewan...
mknenye still de mse lg..
x lmbt lg..
tp kne gnekn mse tu sbaiknye...
jgn leka je..

nk cite ckit..
aku nie de mslh ngn sorg kwn aku nie..
tp bkn geng nie la...
dlu aku kre rpt la ngan bdk nie sblum aku knl geng nie..
tp skang nie xde la rpt lg..
die nie slalu suh aku wt adelh stu kje nie..
mnulis la...mse form 4 dlu aku xkesah lg...
tp skang nie.. dh nk spm da..
org sbuk2 study die lg duk suh aku wt bnde yg sme lg...
sboleh2 aku nk elak.. tp da stu skola kan.. lg2 skang nie tgh ICC duk kt dwn lg..
mmg tiap2 ari nmpk mke die la..
nk elak dh xleh.. td aku lyn la ckit..mmg xdpt phala la td tlg org..
yela dh x ikhls..
dh la nk dkt spm nie.. lg la die suh aku wt mcm2.. bg aku buang mse aku je.. lbh bek aku study.. aku nk ckp ngan die kang tkut de je yg kcik ati.. mklum la.. aku klu dh ckp nie.. lps je.. tkut die kcik ati lak..klu ngn geng nie.. aku x kesah.. sbb diorg pn sme ckp lps je...aku smpn je dlm ati nie tau...
mcm2 da aku cbe elak tp xleh lg lri dr die..
aku xnk skitkn ati org.. tp ati aku yg skit...
geram tol aku...
aku da xtau nk ckp cm ne...
sok aku kne b'dpn ngn die..
aku tgh pkr nie cm ne nk bg alasn kt die sok...
aku dpt luah kn kt cni je la...
bnci...bnci...bnci...
k la bru lge ckt nk smbung study..
k daaaa....
(mncri ketenangan)
smartribe
huhu...salammualiakum...ooooo..salammualaikum....hahahaha
pic nih ktwg amik time raye kat vila pak jalil yg tersergam indah kat kg air merbaw 2....(indah kew???)
wk2 neh ktwg disajikan...ceh disajikan x than...ha ktwg disajikan dgn mihun tomyam yg di import dari THAILAND buatn..hahahaha
then wk2 2 antre bdk2 yg dtg mnyemak kat c2 is....amy..pipa..najwa..ezi..tin..lin..tea..apiz..safwan..shain..tebek..nasriq..chong..and due owg kwn skepale iaitu mr.topek n mr.amri(begaw)...ha x lupe jugak ngan ttamu vip iaitu JAMBU n koe...hahahahah...then bes r time 2 coz da lame x lpak same2...hehe...
smartribe



smartribe







smartribe

smartribe
selamat hari raya buat sahabat2 ku... raya2 gak ea... exam jangan dilupakan... dah tak lama lagi dah... masa jalan beraya jangan lupa lak homework yang cikgu bagi ea.. bawa sekali beraya...apa2 pun.. selamat hari raya.. maaf zahir dan batin... kalau ada yang terkasar atau apa2 yang seangkatan dengannya.. harap dimaafi...ok la.. study smart yaa...
smartribe

smartribe


Hai kawan-kawan good luck trial nie.. trial dah nak dekat 2/9 nie... dah study abis-abis ke... kita capai kejayaan sama-sama ea.. jangan ingat nak raya je...k... good luck semua..sayang korang semua...
smartribe
di bulan Ramadhan ini banyak-banyak kan la Ibadah masing-masing....tidur juga satu ibadah tapi jangan terlebih tidur.. kurangkanlah bercakap... berdiam diri lebih baik dari berkata-kata...kalau kata-kata itu menyakitkan hati orang lain.. ubah la diri kepada yang lebih baik...masa berbuka jangan la makan banyak-banyak nanti tak larat lak nak pergi solat terawih...
smartribe

video

Jalan-jalan yang sungguh menyeronok kan... jalan-jalan dah jadi hobi kitorang dah... kalau cuti sekolah je mesti ada je yang buat planning... tapi mesti tak cukup ahlinya.. ada yang tak dapat pergi ... yela masing-masing ada kerja lain yang perlu dibuat... kena utamakan keluarga... and dengar ckp mak bapak..betul tak? tapi... kitorang happy selalu....

smartribe
video


Kenangan yang tidak dapat dilupakan. Gambar nie dekat sekolah. Masa hari gotong-royong sebab tercalon sekolah klaster school, mase sambut hari jadi, mase hari koku dan macam2 lagi la.
smartribe
kami terdiri dari 12 orang. 4 lelaki dan 8 perempuan. Hafiz, wan, pary, e-kal, tyra, jue, papa, ezi, atin, tea, amy dan lin. Itulah kami yang pelbagai ragam. kadang2 pening gak kepala nie melayan kerenah sesama kawan. Boleh jadi gila dibuatnya. Apa yang kami buat semuanya bersama. macam study, jalan2, main2 dan macam2 lagi la. Macam2 aktiviti yang kami buat. Kadang2 group kami nie digelar geng motor. Yela.. kat sekolah tu majoriti yang bawa motor geng kitorang. Bila dengan kitorang memang kena tahan telinga la. Yang paling penting jangan cepat ambil hati la. Sememangnya mulut kitorang nie laser. Kalau sensitif sangat tu jangan la masuk geng kitorang. Nanti mesti nangis meraung2 punya. hehehe... itu la serba sedikit tentang smart tribe yang huru hara..

smartribe
under construction...